НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти

Втори младежки скулптурен симпозиум

0

Тази година ще бъде продължена традицията, чийто основи бяха поставени през 2010, Шабла да бъде всяко лято домакин на младежки скулптурен симпозиум.

От 30 юни до 11 юли 2011, 9 млади скулптури и студенти от Великотърновския университет,  ще творят  провокирани от  Шабла, нейните жители, природа и културни традиции.

Симпозиумът цели, чрез създадените в морския град творби, да подпомогне за естетизиране на градската среда, чрез създаване на художествени акценти в обществените пространства.

Наред със станалия вече традиция Национален пленер по живопис „Арт пътеки” и това събитие ще допринесе за утвърждаването на гр. Шабла като център на културни събития с национално значение, ще създаде условия за творческо общуване и обмен на идеи.

Първото му издание през миналата година премина при много голям интерес от страна на жителите и гостите на града, които станаха съпричастни на един уникален творчески процес. Скулптурните произведения с екстериорен характер и съвременен пластичен език, експонирани в двора на Зеления образователен център естетизират неговото пространство.

Куратор на Второто издание на младежкия скулптурен симпозиум „Изгрев в Шабла” отново е проф. Стефан Лютаков, ръководител на катедра „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Чрез първото издание на симпозиума, организаторът-община Шабла, положи основите на скулптурна експозиция на открито с национален характер и вече притежава ранни произведения на бъдещи, значими български скулптори.

По предварителна информация в тазгодишния симпозиум ще участват Иван Николов, Найден Колев, Марияна Стефанова, Росица Дичева, Милена Младенова, Стефан Четроков, Магдалина Чолакова, Калин Койчев и Цветомир Христов. Голяма част от младите скулптури твориха на морския бряг и миналата година.

Програмата на симпозиума предвижда провеждането на петдневен уъркшоп с ученици от Шабла. Под ръководството на проф.Стефан Лютаков и с помощта на участниците, те ще изработят с предоставените им инструменти своя пластика или релеф, които ще бъдат показани заедно с тези на участниците. 

Създадените по време на симпозиума творби ще остават собственост на община Шабла  и ще се експонират трайно в двора на  Зеления образователен център и обществените пространства в града.
 

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35